Udbudsindikatoren: Brugtbilsmarkedet på vej i balance

Markedet bevæger sig omsider i retning af en balance mellem udbud og efterspørgsel.

Efter 12 kvartaler i træk med underskud i forholdet mellem det generelle udbud og efterspørgsel, er markedet igen tæt på at være i balance. Det ses også på antallet af biler til salg på Bilbasen, hvor udbuddet er steget 4,2 procent siden august 2016. I dag er der godt 60.000 biler til salg på Bilbasen, og det antal vil stige to-tre procent i løbet af starten på 2017.

Bilbasen og Bilinfo har netop offentliggjort resultaterne af deres såkaldte Udbudsindikatoranalyse. Den viser, at der stort set er stigende udbud i alle segmenter, men især i de større segmenter som mellemklasse, firmabilklasse og blandt SUV'er og MPV'er.

LÆS OGSÅ Sådan så brugtbilsmarkedet ud i oktober 2016  

Forskel blandt segmenterne

Udbudsindikatoren fortæller også, at markedet generelt er i balance mellem udbud og efterspørgsel, mens der er et overudbud i mikro- og miniklassen. Det forholder sig omvendt med luksusbilerne, mellemklassen og firmabilklassen.

Markedssituationen er dog fortsat meget forskellig fra segment til segment. Forhandlerne opfordres derfor til at være opmærksomme på de udfordringer, der ligger i forhold til hvert segment.

"Markedet har været vant til, at der har været større efterspørgsel end udbud især blandt de større segmenter, så når den situation er ved at ændre sig, så skal man købe ind til den rigtige pris," vurderer Jan Lang, markedsanalytiker for Bilbasen og Bilinfo. 

Han påpeger, at der fortsat er stor efterspørgsel efter brugte biler, men prisniveauet er svagt faldende efter en årrække med stigende priser i mellem-, firma- og MPV-segmentet. 

Afgiftsomlægning uden pondus

Og så lige en note til markedsreaktionen efter afgiftsomlægningen d. 18. november 2016: Afgiftsomlægningen var med til at øge udbuddet, men vurderes ellers til at have ringe effekt på brugtbilmarkedet generelt.

"Afgiftsomlægningen havde slet ikke den effekt på brugtbilmarkedet som vi så sidste år. Afgiftsnedsættelsen var så marginal, at den kun har haft indflydelse på en meget begrænset del af brugtbilmarkedet," uddyber Jan Lang.

LÆS OGSÅ Her er vinderne af Bilinfos julekonkurrence

LÆS OGSÅ Det bedste fra Bilinfo i 2016

LÆS OGSÅ Kom til gratis informationsmøde hos Bilinfo